Υλικά (για 4 μερίδες)
-
500 γρ. μαυρομάτικα φασόλια
-
3 κ.σ. ταχίνι
-
5 φρέσκα κρεμμυδάκια (λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
-
1 μέτριο πράσο (λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
-
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
-
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
-
2 φύλλα δάφνης
-
10 φύλλα μαρουλιού, ψιλοκομμένα
-
70 ml χυμό λεμονιού (ή κατά προτίμηση)
-
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
-
Βράσε τα φασόλια σε 1½ λίτρο νερό με τα φύλλα δάφνης και το πράσο για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μισομαλακώσουν.
-
Πρόσθεσε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο. Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Βράσε για 10 λεπτά ακόμη.
-
Πρόσθεσε το μαρούλι και συνέχισε το βράσιμο για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα υλικά.
-
Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το ταχίνι με το χυμό λεμονιού και λίγο από το ζωμό της κατσαρόλας, μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιογενής κρέμα.
-
Ρίξε την κρέμα στην κατσαρόλα με τα φασόλια και ανακάτεψε καλά για 2-3 λεπτά.
-
Αφαίρεσε τα φύλλα δάφνης, πρόσθεσε τον άνηθο και σερβίρισε.



