Υλικά
1 κιλό καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
1 μεγάλο κρεμμύδι, χοντροκομμένο
60 γρ βούτυρο ή ελαιόλαδο
200 ml χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο)
1½ λίτρο ζωμό λαχανικών ή νερό
1½ κουταλιά καπνιστή πάπρικα (ή γλυκιά ως υποκατάστατο)
½ κουταλάκι μπούκοβο (προαιρετικά, αν θέλεις λίγο πικάντικη γεύση)
½ κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη (ή 1 κουταλάκι ψιλοκομμένο φρέσκο)
1 κουταλάκι ξύσμα λεμονιού + 30 ml χυμός λεμονιού
1 κουταλάκι μέλι
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το σερβίρισμα (προαιρετικά): 200 γρ γιαούρτι στραγγιστό + 1 κουταλιά γάλα
Εκτέλεση
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζέστανε το βούτυρο ή το λάδι σε μέτρια φωτιά.
Βάλε τα καρότα και το κρεμμύδι να σοταριστούν για 8–10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
Πρόσθεσε τον χυμό πορτοκαλιού, τον ζωμό ή νερό, αλάτι και πιπέρι. Βράσε 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα καρότα.
Απομάκρυνε από τη φωτιά και άφησε να κρυώσει λίγο. Πολτοποίησε τη σούπα με μπλέντερ μέχρι να γίνει λεία.
Επέστρεψε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και ρίξε πάπρικα, μπούκοβο, τζίντζερ, χυμό & ξύσμα λεμονιού, μέλι. Άφησέ τη να πάρει μια βράση, δοκίμασε και διόρθωσε αλάτι-πιπέρι.
Σέρβιρε σε μπολ και, αν θέλεις, πρόσθεσε μια κουταλιά γιαούρτι με λίγο γάλα και πασπάλισε με λίγο μπούκοβο ή πάπρικα.



