Υλικά:
-
250 γρ. κόκκινα φασόλια (μουλιασμένα από βραδινό σε νερό)
-
200 γρ. ρύζι (μακρύκοκκο ή καρολίνα)
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
-
1 καρότο σε κύβους (προαιρετικά)
-
1 πιπεριά (κόκκινη ή πράσινη) ψιλοκομμένη
-
1 κουταλάκι κύμινο
-
1 κουταλάκι πάπρικα
-
1/2 κουταλάκι καυτερή πάπρικα (αν θες να είναι πικάντικο)
-
2 κουταλιές ελαιόλαδο
-
Αλάτι & πιπέρι
-
Νερό ή ζωμός λαχανικών (περίπου 1 λίτρο)
Εκτέλεση:
-
Μούλιασε τα φασόλια από το προηγούμενο βράδυ σε μπόλικο νερό.
-
Την επόμενη μέρα, βράσε τα φασόλια σε φρέσκο νερό για περίπου 40-50 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν (όχι να λιώσουν). Στράγγισέ τα.
-
Σε μια κατσαρόλα, βάλε το ελαιόλαδο και σοτάρισε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και το καρότο για 3-4 λεπτά.
-
Πρόσθεσε τα μπαχαρικά (κύμινο, πάπρικα κλπ.) και ανακάτεψε καλά να βγάλουν το άρωμά τους.
-
Ρίξε μέσα τα φασόλια και το ρύζι. Ανακάτεψε.
-
Πρόσθεσε ζεστό νερό ή ζωμό να σκεπάζει καλά τα υλικά (περίπου 1 λίτρο) και άφησέ το να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ρύζι.
-
Ρύθμισε αλάτι και πιπέρι προς το τέλος.
-
Μόλις πιει τα υγρά και είναι έτοιμο, σέρβιρε ζεστό με λίγο λεμόνι ή φρέσκο μαϊντανό (αν θες).



