Υλικά
12–15 μεγάλα φύλλα λάχανου
1 κούπα ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2–3 κουταλιές ελαιόλαδο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι αλάτι, λίγη πιπεριά (κατά προτίμηση φρεσκοτριμμένο)
χυμό 1 λεμονιού
νερό ζωγραφισμένο (να καλύπτει τους ντολμάδες)
Εκτέλεση
Βράζουμε το λάχανο
Βράζουμε νερό σε μια κατσαρόλα. Βουτάμε τα λάχανα μέχρι να μαλακώσουν (1–2 λεπτά). Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Σε ένα τηγάνι, ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά έως ότου γίνει διάφανο.
Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε για μισό λεπτό.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και βάζουμε μέσα άνηθο, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
Τυλίγουμε τα ντολμαδάκια
Σε κάθε φύλλο λάχανου βάζουμε περίπου 1 κουταλάκι γεμάτο μείγμα ρυζιού.
Τυλίγουμε το φύλλο σαν πακέτο (φάκελο), κλείνοντας πρώτα τις πλευρές και μετά τυλίγοντας απ’ την κορυφή προς τα μέσα.
Βράσιμο
Στρώνουμε τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας με μερικά λαχανόφυλλα (ώστε να μην καούν οι ντολμάδες).
Βάζουμε τους ντολμάδες στριμωχτά στη σειρά.
Ρίχνουμε 1–2 κουταλιές ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού, και νερό μέχρι να τους καλύψει.
Βάζουμε ένα πιάτο από πάνω (για να μην ξετυλιχτούν) και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 30–35 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
Σερβίρισμα
Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
Σερβίρουμε χλιαρούς ή σε θερμοκρασία δωματίου, με φέτα ή γιαούρτι αν θέλουμε.



