Skip to content
Λιγότερο από 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Παέγια με φιδέ, γαρίδες και μύδια (Fideuà)

Υλικά για 4 άτομα

Τα θαλασσινά & ζωμό

  • 12 μεγάλες + 500 γρ μικρές γαρίδες (κρατάμε κελύφη & κεφάλια για ζωμό)

  • 400 γρ μύδια, καθαρισμένα

Για το ζωμό (~1 λίτρο)

Για το “φιδέ” 

  • 500 γρ χοντρό φιδέ

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 2 αποξηραμένες πιπεριές τσίλι ή 1 κ.σ. μπούκοβο

  • 1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα

  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο

  • Αλάτι & πιπέρι

  • 1 λίτρο από τον ζωμό

Εκτέλεση

1. Ζωμός

  1. Σε κατσαρόλα με ζεστό λάδι, σοτάρετε κελύφη & κεφάλια γαρίδων για 4–5’ μέχρι να ροδίσουν.

  2. Προσθέστε τις ντομάτες, το σκόρδο, το τσίλι, τα κρεμμύδια, το λεμόνι, λάδι & αλάτι.

  3. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για ~1 ώρα.

  4. Σουρώνετε και κρατάτε τον ζωμό ζεστό (~1 λίτρο) .

2. Το πιάτο

  1. Σε μεγάλο τηγάνι ή paellera, ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε γαρίδες (μικρές & μεγάλες) για 2–3’ μέχρι να κοκκινίσουν. Βγάλτε τις και κρατήστε τις ζεστές .

  2. Στο ίδιο λάδι, σοτάρετε το κρεμμύδι για 3–4’ μέχρι να γυαλίσει, μετά προσθέστε σκόρδο, τσίλι και φιδέ και σοτάρετε 3–4’ έως ότου λαμπυρίσει από το λάδι .

  3. Προσθέστε τον ζωμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 10’.

  4. Ρίχνετε τα μύδια, σκεπάζετε και μαγειρεύετε 5–6’ μέχρι να ανοίξουν (πετάτε όσα δεν ανοίγουν) .

  5. Προσθέστε τις γαρίδες, αλατοπίπερο, ανακατεύετε και μαγειρεύετε 2–3’ ακόμα ώστε να “δέσουν” οι γεύσεις και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά .

  6. Σερβίρετε αμέσως — ζεστό, με λεμόνι και για…φρεσκάδα.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments