Υλικά (6 μερίδες)
Για τον πουρέ (φάβα)
500 γρ. κόκκινες φακές
1 κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ρίγανη
30 ml ελαιόλαδο
αλάτι & πιπέρι
Για τα θράψαλα
1 κιλό + 200 γρ. θράψαλα (καθαρισμένα)
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ (τριμμένο)
80 ml ελαιόλαδο
ξύσμα από 1–2 λεμόνια
½ μάτσο σχοινόπρασο ή 3–4 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το λαδολέμονο
80 ml ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι
¼ μάτσο μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση
1. Μαρινάρισμα θράψαλων
Σε μπολ ανακατεύεις τα θράψαλα με τζίντζερ, λάδι, ξύσμα λεμονιού και πιπέρι.
Καλύπτεις και τα αφήνεις στο ψυγείο για ~2 ώρες.
2. Φάβα από φακές
Βάζεις φακές με κρεμμύδι, δάφνη, ρίγανη, αλάτι-πιπέρι και νερό να τις καλύπτει +5 εκ.
Βράζεις για 15–20′ μέχρι να μαλακώσουν. Βγάζεις τα δαφνόφυλλα, κρατάς λίγο από το νερό.
Πολτοποιείς φακές, κρεμμύδι και ελαιόλαδο. Κοσκινίζεις όσο νερό χρειάζεται για την υφή.
3. Ψήσιμο θράψαλων
Τηγανίζεις σε δυνατή φωτιά χωρίς μαρινάδα, 8–10′ από κάθε πλευρά μέχρι να αλλάξουν χρώμα, αλλά να παραμείνουν ζουμερά.
Βγάζεις σε πιατέλα, πασπαλίζεις με σχοινόπρασο και πιπέρι.
4. Λαδολέμονο
Σ΄ ένα μικρό μπολ ανακατεύεις τα υλικά: λάδι, λεμόνι, μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνεις τα ψημένα θράψαλα.
5. Σερβίρισμα
Σερβίρεις τα θράψαλα πάνω ή δίπλα στον πουρέ από φακές.



