Υλικά:
-
250 γρ. κριθαράκι μέτριο
-
1 κονσέρβα τόνο σε νερό (στραγγισμένος)
-
1 μικρό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
-
1 σκ. σκόρδο (ψιλοκομμένη)
-
1 μικρή κόκκινη πιπεριά (κομμένη σε κυβάκια)
-
1 μικρή πράσινη πιπεριά (κομμένη σε κυβάκια)
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
-
1 κ.γ. ρίγανη
-
600 ml ζεστό νερό (ή ζωμός λαχανικών)
-
Αλάτι & πιπέρι
-
Χυμός από ½ λεμόνι
-
Μαϊντανός (προαιρετικά, για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση:
-
Σοτάρισμα:
Ζέστανε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Ρίξε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές. Σόταρε 2-3 λεπτά να μαλακώσουν. -
Πρόσθεσε τα μπαχαρικά:
Βάλε την πάπρικα και τη ρίγανη. Ανακάτεψε λίγο να βγάλουν άρωμα. -
Βάλε το κριθαράκι:
Ρίξε το κριθαράκι και ανακάτεψε για 1 λεπτό μαζί με τα υπόλοιπα. -
Πρόσθεσε νερό:
Ρίξε σταδιακά το ζεστό νερό (ή ζωμό), λίγο-λίγο, όπως κάνεις με το ριζότο. Ανακάτευε συχνά για να μη κολλήσει. Άφησέ το να σιγοβράσει για περίπου 12-15 λεπτά μέχρι να γίνει το κριθαράκι. -
Βάλε τον τόνο:
Όταν είναι έτοιμο το κριθαρότο, χαμήλωσε τη φωτιά και πρόσθεσε τον στραγγισμένο τόνο. Ανακάτεψε απαλά. -
Λεμόνι & σερβίρισμα:
Στύψε λίγο λεμόνι από πάνω, δοκίμασε για αλάτι και πιπέρι και σέρβιρε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.



