Υλικά (για 6 μερίδες)
Για το ρύζι sushi:
500 γρ. ρύζι για sushi
800 ml νερό
100 ml ξύδι ρυζιού
30 ml mirin (γλυκό ρυζόξιδο)
4 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. αλάτι
Για τη γέμιση:
1 καρότο, σε λεπτά στικ
1 αγγούρι, σε λεπτά στικ
2 αβοκάντο, σε φέτες
300 γρ. σολομό, σε λωρίδες
100 γρ. μαγιονέζα
6 φύλλα nori (φύκια)
Εκτέλεση
Προετοιμασία του ξυδάτου μείγματος:
Σε μικρό κατσαρολάκι, συνδυάζουμε ξύδι, mirin, ζάχαρη και αλάτι. Βράζουμε για 2–3′ και αφήνουμε να κρυώσει.Πλένουμε το ρύζι:
Ξεπλένουμε πολύ καλά το ρύζι με κρύο νερό μέχρι να βγαίνει διαυγές. Αφήνουμε να στραγγίσει.Βράσιμο ρυζιού:
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το ρύζι με το νερό. Όταν αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Αποσύρουμε και το αφήνουμε 10′ σκεπασμένο.Αρωματισμός ρυζιού:
Μεταφέρουμε το ρύζι σε μεγάλο μπολ, περιχύνουμε με το αρωματισμένο ξίδι και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα για να κρυώσει χωρίς να λιώσει.Συναρμολόγηση sushi:
Τοποθετούμε ένα φύλλο nori με τη γυαλιστερή πλευρά κάτω.
Απλώνουμε ένα στρώμα ρύζι.
Στον άξονα βάζουμε μαγιονέζα, στικς καρότου, αγγουριού, φέτες αβοκάντο και σολομό.
Τυλίγουμε σφιχτά σε ρολό.
Κόψιμο και σερβίρισμα:
Κόβουμε σε 8 ίσια κομμάτια. Σερβίρεται άμεσα.



