Skip to content
Λιγότερο από 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Νηστίσιμα μεθυσμένα με λουκούμι (Λουκουμόγλυκα)

Υλικά (για περίπου 40 τεμάχια)

  • 1 φλιτζάνι σπορέλαιο

  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη

  • 1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί

  • ½ κουταλάκι τσαγιού κοπανισμένη μαστίχα

  • 1 σφηνάκι ούζο ή λικέρ μαστίχας

  • 2 φακελάκια βανίλια

  • 1 κουταλάκι σούπας κοφτό μαγειρική σόδα

  • ~1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • Για τη γέμιση: 10 λουκούμια (μαστίχα ή με άνθη), κομμένα στα 4 + 20 καρύδια (πεταλούδα ή κομμένα στη μέση)

  • Για πασπάλισμα: άχνη ζάχαρη

 Εκτέλεση

1. Φτιάχνουμε τη ζύμη

  1. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε: λάδι, ζάχαρη, κρασί, μαστίχα, ούζο, βανίλια, σόδα.

  2. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σιγά‑σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.

2. Πλάθουμε τα γλυκά

  1. Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.

  2. Τα ανοίγουμε με τα χέρια σε στρογγυλό ή οβάλ σχήμα.

  3. Βάζουμε ένα κομμάτι λουκούμι + ένα κομμάτι καρύδι στο κέντρο.

  4. Κλείνουμε προσεκτικά, σχηματίζοντας ένα μικρό “πακέτο” και το τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί (δύο στρώσεις).

3. Ψήσιμο

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C (λειτουργία αέρα).

  • Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά (δεν θα ροδίσουν πολύ γιατί δεν έχουν αυγό) .

4. Φινίρισμα

  • Μόλις βγουν από τον φούρνο και είναι ακόμα ζεστά (όχι καυτά), τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.

Η εικόνα ανήκει στον Γιώργο Τσούλη

https://www.giorgostsoulis.com/syntages/gluka/methismena



Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments