Υλικά (για περίπου 40 τεμάχια)
-
1 φλιτζάνι σπορέλαιο
-
1 φλιτζάνι ζάχαρη
-
1 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
-
½ κουταλάκι τσαγιού κοπανισμένη μαστίχα
-
1 σφηνάκι ούζο ή λικέρ μαστίχας
-
2 φακελάκια βανίλια
-
1 κουταλάκι σούπας κοφτό μαγειρική σόδα
-
~1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
Για τη γέμιση: 10 λουκούμια (μαστίχα ή με άνθη), κομμένα στα 4 + 20 καρύδια (πεταλούδα ή κομμένα στη μέση)
-
Για πασπάλισμα: άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
1. Φτιάχνουμε τη ζύμη
-
Σε μεγάλο μπολ βάζουμε: λάδι, ζάχαρη, κρασί, μαστίχα, ούζο, βανίλια, σόδα.
-
Κοσκινίζουμε το αλεύρι σιγά‑σιγά, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
2. Πλάθουμε τα γλυκά
-
Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
-
Τα ανοίγουμε με τα χέρια σε στρογγυλό ή οβάλ σχήμα.
-
Βάζουμε ένα κομμάτι λουκούμι + ένα κομμάτι καρύδι στο κέντρο.
-
Κλείνουμε προσεκτικά, σχηματίζοντας ένα μικρό “πακέτο” και το τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω σε λαδωμένο ή βουτυρωμένο ταψί (δύο στρώσεις).
3. Ψήσιμο
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 °C (λειτουργία αέρα).
-
Ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά (δεν θα ροδίσουν πολύ γιατί δεν έχουν αυγό) .
4. Φινίρισμα
-
Μόλις βγουν από τον φούρνο και είναι ακόμα ζεστά (όχι καυτά), τα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Η εικόνα ανήκει στον Γιώργο Τσούλη
https://www.giorgostsoulis.com/syntages/gluka/methismena



