Υλικά:
- 500 γρ. χταπόδι (φρέσκο ή κατεψυγμένο)
1/3 φλ. ελαιόλαδο
2 πατάτες
1 καρότο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
1/2 φλ. ψιλοκομμένο άνηθο
1 ντομάτα
1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 φλ. κριθαράκι
1/2 κ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
1/2 κ. γλυκού κύμινο
Αλάτι και πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι
Εκτέλεση
Προετοιμασία χταποδιού: Πλένουμε το χταπόδι, αφαιρούμε το “δόντι” και τα μάτια του. Μπορούμε να το τεμαχίσουμε ή να το αφήσουμε ολόκληρο.
Βράσιμο χταποδιού: Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το χταπόδι με λίγο νερό και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
Προετοιμασία λαχανικών: Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες και το καρότο σε κύβους. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο.
Μαγείρεμα σούπας: Σε άλλη κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τις πατάτες, το καρότο, τον μαϊντανό και τον άνηθο.()
Προσθήκη ντομάτας και μπαχαρικών: Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον πελτέ ντομάτας, το κόκκινο πιπέρι, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
Προσθήκη νερού: Ρίχνουμε περίπου 5 φλ. νερό και αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 15 λεπτά.
Προσθήκη χταποδιού και κριθαριού: Προσθέτουμε το χταπόδι (κομμένο σε μικρά κομμάτια) και το κριθαράκι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι.
Σερβίρισμα: Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού. Σερβίρουμε ζεστό.



