Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 χταπόδι περίπου 1 κιλό
½ φλιτζάνι ξύδι
300 γρ. φακές χοντρές
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
80 γρ. ρύζι καρολίνα
½ φλιτζάνι φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
800 γρ. ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και χωρίς σπόρους, κομμένες σε κυβάκια
1 πράσινη και 1 κόκκινη πιπεριά, σε μικρά κομμάτια
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
Μαϊντανός φρέσκος (προαιρετικά)
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση:
Βάζουμε το χταπόδι μαζί με το ξύδι σε μια βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί πλήρως. Το αφήνουμε να βράσει για περίπου μία ώρα, μέχρι να μαλακώσει. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα, μαγειρεύουμε τις φακές μαζί με τα ξερά κρεμμύδια και περίπου 3 φλιτζάνια νερό για 30 λεπτά, μέχρι να μισοβράσουν.
Αφού το χταπόδι κρυώσει, αφαιρούμε την εξωτερική του μεμβράνη και το κόβουμε σε μερίδες. Σε ένα βαθύ πυρίμαχο σκεύος μεταφέρουμε τις φακές με το ζωμό τους και προσθέτουμε το χταπόδι, το ρύζι, την ψιλοκομμένη ντομάτα, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τις πιπεριές. Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε απαλά και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να φουσκώσει το ρύζι. Το φαγητό πρέπει να μείνει με το λάδι του και να έχει ενωμένες τις γεύσεις. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με φρέσκο μαϊντανό πριν το σερβίρουμε.



