Υλικά (για ταψί 30×24 εκ)
280 γρ ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο)
290 γρ ψιλή ζάχαρη
110 γρ γλυκό κρασί (ή λίγο πετιμέζι/μέλι με κρασί)
330 γρ χυμός πορτοκάλι + ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (~500 γρ)
Μείγμα μπαχαρικών: 1 κ.γ. κανέλα, ½ κ.γ. γαρίφαλο, ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο
Προαιρετικά: 60 γρ σουσάμι, 140 γρ σταφίδες, 120 γρ ψιλοκομμένα καρύδια
Εκτέλεση
Προθέρμανε τον φούρνο:
Αντιστάσεις πάνω–κάτω: 170 °C, κάτω σχάρα (~70′)
Αέρας: 160 °C, μεσαία σχάρα (~50′)
Ανακάτεψε τα υγρά:
Σε μεγάλο μπολ βάλεις λάδι, ζάχαρη, ξύσμα και μπαχαρικά. Χτυπάς με σύρμα για ~2–3′ μέχρι να έχει κρεμώδη υφή.
Πρόσθεσε το κρασί και ανακάτεψε καλά.
Φτιάξε το πορτοκαλάτο μείγμα:
Διάλυσε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού — θα αφρίσει. Ρίξε αμέσως στο μπολ. Ανακάτεψε γρήγορα.
Βάλε το αλεύρι:
Ρίξε το αλεύρι και ανακάτεψε με το σύρμα ελαφρά μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός.
Προετοίμασε τα “τoppings”:
Λάδωσε το ταψί. Αν βάλεις σουσάμι: πασπάλισε τη βάση και τα τοιχώματα με μισό ποσό, και το υπόλοιπο μετά πάνω.
Αν βάλεις σταφίδες/καρύδια: ανακάτεψέ τα με λίγο χυμό ή κρασί, πασπάλισέ τα με αλεύρι, και πρόσθεσέ τα στο μείγμα μετά το αλεύρι.
Ψήσε:
Πέσε το σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήσε στην προτεινόμενη θερμοκρασία και διάρκεια.
Έλεγξε με μαχαίρι στο κέντρο· πρέπει να βγει στεγνό.
Ανάπτυξη & σερβίρισμα:
Θα φουσκώσει, θα ροδίσει και θα γλυκάνει ωραία. Άφησέ τη να κρυώσει καλά για να σταθεροποιηθεί και να μην τρίβεται.
Κόψε σε κομμάτια, πρόσθεσε άχνη ή κανέλα αν θες.



