Skip to content
Λιγότερο από 1 λεπτό Διάρκεια άρθρου: Λεπτά

Φανουρόπιτα 

Υλικά (για ταψί 30×24 εκ)

  • 280 γρ ελαιόλαδο (ή ηλιέλαιο)

  • 290 γρ ψιλή ζάχαρη

  • 110 γρ γλυκό κρασί (ή λίγο πετιμέζι/μέλι με κρασί)

  • 330 γρ χυμός πορτοκάλι + ξύσμα από 2 πορτοκάλια

  • 1 κ.γ. σόδα μαγειρική

  • 4 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (~500 γρ)

  • Μείγμα μπαχαρικών: 1 κ.γ. κανέλα, ½ κ.γ. γαρίφαλο, ⅓ κ.γ. μοσχοκάρυδο

  • Προαιρετικά: 60 γρ σουσάμι, 140 γρ σταφίδες, 120 γρ ψιλοκομμένα καρύδια 

Εκτέλεση 

  1. Προθέρμανε τον φούρνο:

    • Αντιστάσεις πάνω–κάτω: 170 °C, κάτω σχάρα (~70′)

    • Αέρας: 160 °C, μεσαία σχάρα (~50′) 

  2. Ανακάτεψε τα υγρά:

    • Σε μεγάλο μπολ βάλεις λάδι, ζάχαρη, ξύσμα και μπαχαρικά. Χτυπάς με σύρμα για ~2–3′ μέχρι να έχει κρεμώδη υφή.

    • Πρόσθεσε το κρασί και ανακάτεψε καλά. 

  3. Φτιάξε το πορτοκαλάτο μείγμα:

    • Διάλυσε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού — θα αφρίσει. Ρίξε αμέσως στο μπολ. Ανακάτεψε γρήγορα.

  4. Βάλε το αλεύρι:

    • Ρίξε το αλεύρι και ανακάτεψε με το σύρμα ελαφρά μέχρι να γίνει ένας ρευστός χυλός.

  5. Προετοίμασε τα “τoppings”:

    • Λάδωσε το ταψί. Αν βάλεις σουσάμι: πασπάλισε τη βάση και τα τοιχώματα με μισό ποσό, και το υπόλοιπο μετά πάνω. 

    • Αν βάλεις σταφίδες/καρύδια: ανακάτεψέ τα με λίγο χυμό ή κρασί,  πασπάλισέ τα με αλεύρι, και πρόσθεσέ τα στο μείγμα μετά το αλεύρι.

  6. Ψήσε:

    • Πέσε το σε καλά προθερμασμένο φούρνο και ψήσε στην προτεινόμενη θερμοκρασία και διάρκεια.

    • Έλεγξε με μαχαίρι στο κέντρο· πρέπει να βγει στεγνό. 

  7. Ανάπτυξη & σερβίρισμα:

    • Θα φουσκώσει, θα ροδίσει και θα γλυκάνει ωραία. Άφησέ τη να κρυώσει καλά για να σταθεροποιηθεί και να μην τρίβεται.

    • Κόψε σε κομμάτια, πρόσθεσε άχνη ή κανέλα αν θες. 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments