Υλικά (για 4 μερίδες)
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 καρότα σε φέτες
1 πράσο σε φέτες
1 μικρή καυτερή πιπεριά (προαιρετικά)
2 μαρούλια ψιλοκομμένα
3 σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες
2 καλαμάρια σε ροδέλες
6–8 γαρίδες, καθαρισμένες
1/2 ματσάκι άνηθος + 1/2 ματσάκι μαϊντανός (μάτσο για αρωματισμό)
2 μέτριες πατάτες, ολόκληρες
Αλάτι, πιπέρι
2 λεμόνια (χυμός) + 1/3 φλ. ελαιόλαδο για λαδολέμονο
Εκτέλεση
Προετοιμασία θαλασσινών
Καθαρίζεις τις σουπιές και το καλαμάρι, κόβεις σε κομμάτια. Καθαρίζεις τις γαρίδες.Σοτάρισμα λαχανικών
Ζεσταίνεις το λάδι σε κατσαρόλα. Ρίχνεις ξερό & φρέσκο κρεμμύδι, πράσο και πιπεριά. Σοτάρεις 3–4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.Προσθήκη θαλασσινών και μαρουλιού
Ρίχνεις τα καρότα και τα κομμάτια από σουπιές και καλαμάρι. Αφήνεις 5–6 λεπτά να σοταριστούν. Προσθέτεις το μαρούλι.Πάπλωμα με πατάτες & μυρωδικά
Βάζεις αλατοπίπερο, βυθίζεις μέσα τις πατάτες. Δένεις μαζί άνηθο και μαϊντανό – το βάζεις ως «μπουκετάκι».Βράσιμο
Κλείνεις με καπάκι, χαμηλώνεις τη φωτιά και σιγοβράζεις περίπου 20 λεπτά χωρίς να προσθέσεις νερό.Ψήσιμο γαρίδων
Προσθέτεις τις γαρίδες και σιγοβράζεις για ακόμα 5 λεπτά. Αφαιρείς το μπουκετάκι με τα μυρωδικά.Ετοιμασία λαδολέμονου
Σε μπολάκι, χτυπάς το χυμό λεμονιών με 1/3 φλ. ελαιόλαδο και λίγο ζωμό από την κατσαρόλα.Λάδωμα με πατάτα
Λιώνεις μια πατάτα με πιρούνι και ανακατεύεις μέσα στο λαδολέμονο μέχρι να γίνει κρέμα. Ρίχνεις λίγο ζωμό για να αραιώσει.Ολοκλήρωση
Ρίχνεις το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακινείς καλά ώστε το υγρό να απλωθεί ομοιόμορφα. Πασπαλίζεις με ψιλοκομμένα τα μυρωδικά και σερβίρεις ζεστό!



