Υλικά (για 10 μερίδες)
-
10 στρογγυλά κολοκυθάκια
-
1 κρεμμύδι
-
1 σκελίδα σκόρδο
-
5 κ.σ. ελαιόλαδο
-
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
-
200 γρ. γλυκό τραχανά
-
1 κ.σ. ρίγανη
-
1 κ.σ. δυόσμο
-
100 γρ. νηστίσιμο λευκό τυρί (π.χ. φέτα ή ανθότυρο)
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
100 γρ. νερό
-
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία κολοκυθιών: Κόβουμε το καπάκι από τα κολοκυθάκια και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τη σάρκα, προσέχοντας να μην σπάσουμε το εξωτερικό τους. Τοποθετούμε τα κολοκυθάκια σε ένα ταψί και τα ραντίζουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και καλύπτουμε με τα καπάκια τους.
-
Προετοιμασία γέμισης: Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο για 1-2 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και σβήνουμε με το λευκό κρασί. Βράζουμε για 1-2 λεπτά.
-
Προσθήκη τραχανά και αρωματικών: Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και προσθέτουμε τον τραχανά, τη ρίγανη, τον δυόσμο και το νηστίσιμο τυρί. Ανακατεύουμε καλά.
-
Γέμισμα κολοκυθιών: Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα μέχρι τα ¾, καθώς ο τραχανάς θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Καλύπτουμε με τα καπάκια τους.
-
Προετοιμασία σάλτσας: Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τον πελτέ ντομάτας με το νερό και 1 κ.σ. ελαιόλαδο. Ρίχνουμε τη σάλτσα στο ταψί γύρω από τα κολοκυθάκια.
-
Ψήσιμο: Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 1 ώρα. Στη συνέχεια, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για επιπλέον 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
-
Σερβίρισμα: Σερβίρουμε τα γεμιστά κολοκυθάκια με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκο δυόσμο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Η εικόνα ανήκει στην Αργυρώ
https://www.argiro.gr/recipe/kolokythakia-gemista-sto-fourno



