Υλικά (για ~4–6 μερίδες)
500 g γίγαντες (προηγουμένως μουλιασμένοι όλη τη νύχτα)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε ροδέλες)
4 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
100 g λάχανο (ψιλοκομμένο)
2 πιπεριές (κόκκινες ή πράσινες, σε ροδέλες)
½ φλιτζάνι μαϊντανός (ψιλοκομμένος)
½ φλιτζάνι σέλινο (ψιλοκομμένο)
½ φλιτζάνι χυμός ντομάτας ή πελτές + λίγο ζεστό νερό
4 ντομάτες (σε ροδέλες)
1 κύβος ζωμού λαχανικών (διαλυμένος σε ½ φλ. νερό)
1 κουταλάκι ζάχαρη
Αλάτι & πιπέρι κατά προτίμηση
Βράσιμο γιγάντων
Στραγγίζετε τους μουλιασμένους γίγαντες και τους βράζετε για ~30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν.Σοτάρισμα λαχανικών
Σε κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, τσιγαρίζετε κρεμμύδι και σκόρδο μέχρι να μαραθούν ελαφρά. Προσθέτετε λάχανο, πιπεριές, μαϊντανό και σέλινο.
Ρίχνετε τον χυμό ή πελτέ ντομάτας, τον ζωμό, αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε ~10 λεπτά.Σημασία ψησίματος
Βάζετε τους γίγαντες σε ταψί, τους καλύπτετε με τη σάλτσα λαχανικών και στρώνετε από πάνω τις φέτες ντομάτας. Πασπαλίζετε με ζάχαρη & λίγο αλάτι.
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο, 200 °C, για ~30 λεπτά ή έως ότου μαλακώσουν τελείως οι γίγαντες.Σερβίρισμα
Βγάζετε από φούρνο, πασπαλίζετε με φρέσκο μαϊντανό και σερβίρετε ζεστό.



