Υλικά:
-
500 γρ. μαύροι γίγαντες (φασόλια)
-
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
-
2 μεγάλα κρεμμύδια (κομμένα σε φετάκια)
-
2-3 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
-
1 ξυλάκι κανέλα
-
4-5 γαρίφαλα
-
2-3 φύλλα δάφνης
-
1 κ.γ. ξερό δυόσμο (ή 2 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο)
-
1 κ.σ. ξίδι
-
λίγο δεντρολίβανο και θρούμπι (αν έχεις)
-
αλάτι & πιπέρι
Εκτέλεση:
-
Μουλιάζεις τα φασόλια από το βράδυ σε νερό.
-
Την επόμενη μέρα, τα βράζεις σε καθαρό νερό μέχρι να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Περίπου 1 ώρα. Μετά τα στραγγίζεις.
-
Σε μια κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι, σοτάρεις το κρεμμύδι και το σκόρδο σε λίγο λάδι μέχρι να μαλακώσουν.
-
Ρίχνεις μέσα τους γίγαντες και προσθέτεις κανέλα, γαρίφαλο, δάφνη, δυόσμο, το ξίδι και αλατοπίπερο. Αν θέλεις, βάζεις και δεντρολίβανο ή θρούμπι.
-
Ανακατεύεις καλά και αφήνεις να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, να τραβήξει τα αρώματα και να δέσει η γεύση.
-
Αν χρειάζεται, προσθέτεις λίγο νεράκι για να μην στεγνώσει πολύ.
-
Σερβίρεις ζεστό ή και χλιαρό, με φρέσκο ψωμί ή ελιές!
Το πρωτότυπο άρθρο ανήκει στο https://gastronomos.kathimerini.com.cy/gr/syntages/nhsthsimes-syntages/μαύροι-γίγαντες-με-κανέλα-και-δυόσμο



