Υλικά
Για την πίτα
450 γρ. φύλλο κρούστας (σπασμένο σε κομμάτια)
200 γρ. ζάχαρη
200 γρ. σιμιγδάλι
200–250 γρ. ηλιέλαιο
200–400 γρ. χυμός πορτοκάλι (1–2 πορτοκάλια)
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ + ½ κ.γ. σόδα
Ξύσμα από 1–2 πορτοκάλια
Για το σιρόπι
700 γρ. ζάχαρη + 450 γρ. νερό
150 γρ. χυμός πορτοκάλι
2 φλούδες πορτοκαλιού ή ένα ξυλάκι κανέλας (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1. Σιρόπι
Σε μικρή κατσαρόλα βάζεις τη ζάχαρη, το νερό, τον χυμό (και τις φλούδες ή κανέλα).
Βράζεις 5–10 λεπτά μέχρι να δέσει.
Αφήνεις να κρυώσει λίγο.
2. Πίτα
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 170–180°C (αντίσταση ή αέρα).
Σ’ ένα μπολ ανακατεύεις: λάδι, ζάχαρη, χυμό πορτοκαλιού, ξύσμα, σόδα και μπέικιν με σύρμα.
Ρίχνεις σιγά σιγά το σιμιγδάλι, ανακατεύοντας για να μην σβολιάσει.
Προσθέτεις κομμάτια φύλλου, ανακατεύεις ώστε να μουλιάσουν καλά.
Αδειάζεις σε λαδωμένο ταψί (33 x 23 εκ. περίπου) και ισιώνεις.
Ψήνεις περίπου 55 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει και να σταθεροποιηθεί.
3. Σιροπιάζεις & Σερβίρεις
Μόλις βγει η πίτα ζεστή, την περιχύνεις σταδιακά με το κρύο σιρόπι ώστε να ρουφήξει καλά.
Αφήνεις να κρυώσει τελείως — ή καλύτερα μέχρι την επόμενη μέρα — για να απορροφηθούν όλα τα αρώματα.



