Υλικά
Για την κρέμα
2 λίτρα φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου ή σόγιας)
200 γρ ζάχαρη
210 γρ ψιλό σιμιγδάλι
Ξύσμα από 1 λεμόνι (ή πορτοκάλι)
1 ξυλάκι κανέλας
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
70 γρ φυτικό βούτυρο
Για το σιρόπι
500 ml νερό
600 γρ ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλας
Φλούδα από ½ λεμόνι
Για τη σύνθεση
1 πακέτο φύλλα κρούστας
200 γρ φυτικό βούτυρο για στρώσιμο
Εκτέλεση
1. Κρέμα
Σε μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις το φυτικό γάλα, ζάχαρη, σιμιγδάλι, ξύσμα, κανέλα και βανίλια σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας.
Όταν ζεσταθεί καλά και αρχίζει να πήζει, ρίχνεις το φυτικό βούτυρο και ανακατεύεις.
Αφήνεις λίγο να κρυώσει, βγάζεις την κανέλα και καλύπτεις με μεμβράνη επαφής για να μην κάνει πέτσα.
2. Σιρόπι
Σε άλλη κατσαρόλα, βάζεις νερό, ζάχαρη, κανέλα και λεμόνι.
Βράζεις 4 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει.
Αφήνεις να κρυώσει εντελώς, γιατί θα το ραντίσεις πάνω στο ζεστό γλυκό.
3. Συναρμολόγηση & Ψήσιμο
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 °C (πάνω‑κάτω θερμότητα).
Λιώνεις 200 γρ φυτικό βούτυρο και βουτυρώνεις ένα ταψί (π.χ. 28×38 εκ.).
Στρώνεις 7 φύλλα κρούστας (το καθένα βουτυρωμένο) ακτινωτά έτσι ώστε να περισσεύουν ακριανά.
Ρίχνεις την κρέμα ομοιόμορφα και απλώνεις.
Διπλώνεις μέσα τις άκρες των φύλλων και από πάνω βάζεις άλλα 5–7 φύλλα, βουτυρωμένα μεταξύ τους, διπλώνοντας τις άκρες κι αυτές προς τα μέσα.
Χαράζεις την επιφάνεια, ρίχνεις λίγο λιωμένο βούτυρο από πάνω και ψήνεις για περίπου 55–65 λεπτά, έως ότου ροδίσει.
Με το που βγει από τον φούρνο, ραντίζεις λίγη παγωμένη ποσότητα από το κρύο σιρόπι – σταδιακά, μέχρι να το “ρουφήξει”.
Αφήνεις να κρυώσει εντελώς πριν σερβίρεις.



