Υλικά για 4 άτομα
Τα θαλασσινά & ζωμό
12 μεγάλες + 500 γρ μικρές γαρίδες (κρατάμε κελύφη & κεφάλια για ζωμό)
400 γρ μύδια, καθαρισμένα
Για το ζωμό (~1 λίτρο)
Κελύφη & κεφάλια από τις γαρίδες
5 ντομάτες τριμμένες (ή 7–8 ντοματάκια κονσέρβας)
2 σκελίδες σκόρδο
1 αποξηραμένη πιπεριά τσίλι ή 1 κ.σ. μπούκοβο
2 κρεμμύδια σε φέτες
Χυμός από 1 λεμόνι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
½ κ.γ. αλάτι
Για το “φιδέ”
500 γρ χοντρό φιδέ
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
2 αποξηραμένες πιπεριές τσίλι ή 1 κ.σ. μπούκοβο
1 κ.σ. καπνιστή πάπρικα
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι & πιπέρι
1 λίτρο από τον ζωμό
Εκτέλεση
1. Ζωμός
Σε κατσαρόλα με ζεστό λάδι, σοτάρετε κελύφη & κεφάλια γαρίδων για 4–5’ μέχρι να ροδίσουν.
Προσθέστε τις ντομάτες, το σκόρδο, το τσίλι, τα κρεμμύδια, το λεμόνι, λάδι & αλάτι.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για ~1 ώρα.
Σουρώνετε και κρατάτε τον ζωμό ζεστό (~1 λίτρο) .
2. Το πιάτο
Σε μεγάλο τηγάνι ή paellera, ζεσταίνετε το λάδι σε δυνατή φωτιά. Σοτάρετε γαρίδες (μικρές & μεγάλες) για 2–3’ μέχρι να κοκκινίσουν. Βγάλτε τις και κρατήστε τις ζεστές .
Στο ίδιο λάδι, σοτάρετε το κρεμμύδι για 3–4’ μέχρι να γυαλίσει, μετά προσθέστε σκόρδο, τσίλι και φιδέ και σοτάρετε 3–4’ έως ότου λαμπυρίσει από το λάδι .
Προσθέστε τον ζωμό, χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 10’.
Ρίχνετε τα μύδια, σκεπάζετε και μαγειρεύετε 5–6’ μέχρι να ανοίξουν (πετάτε όσα δεν ανοίγουν) .
Προσθέστε τις γαρίδες, αλατοπίπερο, ανακατεύετε και μαγειρεύετε 2–3’ ακόμα ώστε να “δέσουν” οι γεύσεις και να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά .
Σερβίρετε αμέσως — ζεστό, με λεμόνι και για…φρεσκάδα.



