Υλικά (για ~6 μερίδες)
-
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
-
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
1 καρότο + 2 κλωνάρια σέλερι, κομμένα
-
150 ml λευκό κρασί
-
2 φύλλα δάφνης
-
1 λίτρο νερό
-
360 γρ. πατάτα σε κύβους
-
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
-
1 κουτ. γλυκού θυμάρι
-
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
-
1 κουτ. γλυκού ζωμός λαχανικών
-
1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού
-
1 κουτ. γλυκού κύμινο
-
Αλάτι + πιπέρι
-
150 γρ. σουπιές, κομμένες
-
5 μέτριες γαρίδες με κέλυφος
Εκτέλεση
-
Σοτάρουμε λαχανικά & κρασί
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα. Τηγανίζουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι. Σβήνουμε με το κρασί. -
Προσθέτουμε υπόλοιπα υγρά & μυρωδικά
Βάζουμε δάφνη, νερό, πατάτα, ντοματοπελτέ, θυμάρι, ζάχαρη, ζωμό, ξύσμα λεμονιού, κύμινο, αλάτι–πιπέρι. -
Ρίχνουμε θαλασσινά και σιγοβράζουμε
Φέρνουμε σε βράση κι έπειτα χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε σουπιές και γαρίδες, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε περίπου 30 λεπτά. -
Καθαρίζουμε τις γαρίδες
Βγάζουμε τις γαρίδες, τις καθαρίζουμε, πετάμε τα κελύφη και επαναφέρουμε την ψίχα στη σούπα. Αφαιρούμε τη δάφνη. -
Κάνουμε ανοιχτό βελουτέ
Πολτοποιούμε τη σούπα με μπλέντερ σε δόσεις έως ότου γίνει βελουτέ. Ζεσταίνουμε πριν σερβίρουμε.



