Υλικά:
-
2 μελιτζάνες
-
2 κολοκύθια
-
2 πατάτες
-
2 κρεμμύδια
-
3 ντομάτες, ψιλοκομμένες
-
3 σκελίδες σκόρδο
-
(Προαιρετικά: 250 γρ. μπάμιες ή φασολάκια)
-
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
-
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
-
Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
1 φλιτζάνι νερό
Εκτέλεση
-
Προετοιμασία λαχανικών:
-
Κόβουμε μελιτζάνες, κολοκύθια και πατάτες σε χοντρά κομμάτια.
-
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια.
-
Λιώνουμε το σκόρδο με την λάμα του μαχαιριού.
-
-
Προαιρετικές μπάμιες:
-
Καθαρίζουμε και χαράζουμε το «καπελάκι».
-
Τις βάζουμε σε ταψί, ραντίζουμε με ξίδι και αφήνουμε στον ήλιο 1–2 ώρες.
-
Ξεβγάζουμε και τις στραγγίζουμε προτού τις προσθέσουμε.
-
-
Συναρμολόγηση στο σκεύος:
-
Τοποθετούμε όλα τα λαχανικά σε γάστρα ή ταψί.
-
Προσθέτουμε σκόρδο, ψιλοκομμένες ντομάτες και μαϊντανό.
-
Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με λάδι.
-
Ρίχνουμε 1 φλιτζάνι νερό, ώστε να καλύψει τη βάση.
-
-
Ψήσιμο:
-
Καλύπτουμε με καπάκι ή λαδόκολλα + αλουμινόχαρτο.
-
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 °C.
-
Ψήνουμε για ~1 ώρα καλυμμένο, μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλα 15–20′, ώστε να μελώσουν τα λαχανικά.
-
-
Σιγουρευόμαστε ότι:
-
Το φαγητό θα πρέπει να έχει τέλος την υφή λαδερής σάλτσας.
-
Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό στην πορεία.
-
-
Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο:
-
Προαιρετικά συνοδεύεται με φέτα ή ξινομυζήθρα.
-



