Υλικά (για 2 στρώσεις, 9 κομμάτια)
Ξηρά
450 g αλεύρι για όλες τις χρήσεις
400 g καστανή/μαύρη ζάχαρη
80 g κακάο
4 κ.γ. μπέικιν
2 g σόδα μαγειρική
2 βανιλίνες
Υγρά
200 g βούτυρο αμυγδάλου
400 ml γάλα αμυγδάλου
200 ml ηλιέλαιο
2 κ.σ. ξύδι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 °C (με αέρα).
2. Προετοιμασία του μίγματος:
Στο μίξερ: βούτυρο αμυγδάλου + ζάχαρη → ανακάτεψε δυνατά μέχρι λιώσει.
Σε μπολ: ανάμειξε αλεύρι, κακάο, σόδα, μπέικιν, βανιλίνες.
Πρόσθεσε σταδιακά στο μίξερ γάλα, λάδι, ξύδι → χτύπα 2 λεπτά.
Ρίξε σταδιακά το αλευρόμειγμα, ανακατεύοντας σε χαμηλή ταχύτητα και τελείωσε με σπάτουλα.
3. Ψήσιμο:
Χώρισε το μείγμα σε δύο βουτυρωμένες – κακάο-πασπαλισμένες – φόρμες (Ø23 εκ.).
Ψήσε στο ήδη προθερμασμένο φούρνο.
Επικάλυψη
Σε μπολ: ανάμειξε 200 g φυστικοβούτυρο, 100 g άχνη, 100 g βούτυρο αμυγδάλου, 80 g κακάο, 100 ml γάλα αμυγδάλου, 30 ml σιρόπι σφενδάμου. Χτύπησε καλά μέχρι λείο και παχύρευστο.
Άπλωσέ το ανάμεσα και πάνω στο κέικ όταν κρυώσει.



