Υλικά (για 6–8 άτομα)
450 γρ. καρότα, καθαρισμένα και τριμμένα
ξύσμα από ½ πορτοκάλι
¼ κουταλάκι κανέλα
¼ κουταλάκι γαρίφαλο (προαιρετικά)
λίγο μπαχαρικά όπως κόλιανδρο, καρδάμο, καγιέν (προαιρετικά)
½ φλ. σταφίδες
¾ φλ. χυμός πορτοκαλιού + 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
λίγο φρέσκο μυρωδικό (μαϊντανό, δυόσμο ή κάρδαμο) για γαρνίρισμα
Εκτέλεση:
Μαρινάρισμα σταφίδων
Βάζεις τις σταφίδες σ’ ένα μπολ με χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού.
Τις αφήνεις στο ψυγείο για 30′ να μαλακώσουν.
Τρίβεις τα καρότα
Σε μπλέντερ ή τρίφτη, χωρίς να τα λιώσεις εντελώς.
Τα βάζεις σε μπολ, προσθέτεις το ξύσμα πορτοκαλιού και τα μπαχαρικά (όπως κανέλα). Ανακατεύεις.
Ετοιμάζεις τη “σάλτσα”
Βγάζεις τις σταφίδες, τις χτυπάς στο μπλέντερ μαζί με το ζουμί τους.
Αν είναι πολύ πηχτό, ρίχνεις λίγο παραπάνω χυμό πορτοκαλιού για πιο αραιή υφή.
Μυρίζεις σαλάτα
Ρίχνεις τη σάλτσα πάνω στα τριμμένα καρότα. Ανακατεύεις καλά.
Σκεπάζεις, βάζεις στο ψυγείο για 2–3 ώρες ή ακόμα καλύτερα 1–2 μέρες—γι’ αυτό είναι πιο νόστιμη την επόμενη.
Σερβίρισμα
Βάζεις τη σαλάτα σε μπολ, γαρνίρεις με φρέσκα μυρωδικά και είσαι έτοιμη!



